Tackle je werkdruk! – deskundige Ingrid Wijbenga aan het woord…

Ingrid Wijbenga is leerkracht én mindfulness trainster bij Frosk. In haar werk voor de klas ervoer zij het enorme positieve effect hiervan op leerkrachten en leerlingen: “Pas als je je bewust bent van bepaalde processen en gewoontes, kun je hier effectief iets aan doen.”

Mindfulness haalt je uit je ‘automatische piloot’. Je leert pauzes inlassen, in plaats van steeds maar doordraven. Stress en werkdruk zijn uiteindelijk ook processen die je in jezelf creëert. Ingrid: “Voor mij biedt mindfulness concrete oefeningen om meer vat op je eigen leven te kunnen krijgen. Door je bewust te worden van je eigen gedachten en gevoelens,
op het moment dat je deze hebt, creëer je keuzemomenten. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is nu juist wat deze methode zo effectief en succesvol maakt. Het vergt weliswaar even wat oefening; jarenlange gewoontes verander je niet in 1 dag. Maar eenmaal eigen gemaakt, zal het je leven blijvend positief veranderen.”

Ingrid werkt met de mindfulness trainingsmethode Eline Snel. Bij deze 8-weekse training worden, d.m.v. concrete oefeningen, vaardigheden getraind om minder vaak vanuit onbewuste gewoontes te reageren. Er is ook een speciale variant voor het onderwijs.  “Leerkrachten, maar ook leerlingen hebben regelmatig last van o.a. een druk hoofd, niet in slaap komen, altijd maar doorgaan, boze buien, stress, piekeren, trieste buien, korte lontjes, tijd te kort… Door even een time out te creëren, kom je uit je automatische piloot en heb je een keuze in je reactie. Hierdoor krijg je meer grip op voor jou moeilijke situaties. Tijdens de MIO (mindfulness in opvoeding en onderwijs), leer je als leerkracht niet alleen bij jezelf mindfulness toe te passen, maar ook concrete oefeningen voor in je klas. Wanneer de groep even tot rust komt (Alleen al door even 3 keer diep adem te halen of 5 minuten in stilte kleuren) haal je als leerkracht hieruit ook energie om zelf bij te kunnen tanken. Een win-win situatie dus!”

Meer info vind je o.a. op: http://frosk.nu/mindfulness-voor-ouders-en-leerkrachten/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie