Oudergesprekken? Makkelijk praten!

Een goed gesprek voeren met ouders is helaas niet voor elke leerkracht altijd even vanzelfsprekend. Hoe ga je om met mondige vaders en moeders? Hoe blijf je overeind tijdens een conflict? Maar ook simpeler: hoe start en eindig je correct en binnen de gewenste tijd? Hier vind je de beste tips, trucs en inzichten op een rijtje.

In een gesprek van 10 minuten ouders leren kennen, vragen hoe het thuis gaat, praten over resultaten én eventuele problemen bespreken? Dat lukt niemand. Daarom verdient een oudergesprek een goede voorbereiding, waarin je nadenkt over het doel, de opzet en gewenste uitkomst. Deze 10 tips van Leraar24 helpen je op weg: https://www.leraar24.nl/2626912/zo-haal-je-het-beste-uit-een-oudergesprek/

Boze of ontevreden ouders

Als ouders een gesprek willen, vraag dan waarover, zodat je je kunt voorbereiden. Laat ouders aan het begin hun hele verhaal vertellen; ga vooral niet in de verdediging. Maak ondertussen aantekeningen. Vat het gesprek daarna samen: “Als ik het goed begrijp…”. Neem ze serieus, vertel dat je begrip hebt; ook als je het niet met ze eens bent of je aangevallen voelt. Kom dan met een verklaring waarom het volgens jou zo gelopen is.

Geef het aan wanneer je een pesterij over het hoofd hebt gezien; een situatie te snel of verkeerd hebt ingeschat; vertel dat je graag anders (professioneler) had willen reageren. Maar geef ook aan dat een ouder jouw grenzen heeft overschreden en dat je dat niet accepteert, maar wel begrijpt wat de motieven kunnen zijn geweest.

Eindig altijd met een dankwoord (geef een hand). Maak eventueel een vervolgafspraak, al dan niet samen met een collega/ib’er in.Is een vervolgafspraak niet nodig, kom dan wel op een later moment terug op het besprokene en vraag de ouders of de ondernomen actie naar hun mening heeft geholpen.

Leraar24 heeft hier een illustrerend filmpje over gemaakt: https://www.leraar24.nl/api/video/235921032/embedded/gesprek-met-boze-ouder/


Overige gesprekstechnieken

Timen en doseren, relatie vóór informatie en hoe je niet tegen maar met ouders praat: in dit artikel op Klasse.be vind je vier vuistregels om van elk oudercontact een succes te maken:

Ook op jufjoanne.nl staat een goeie blog met algemene gesprekstips van meester Jason: https://jufjoanne.nl/uitdagende-oudergesprekken/


Tot slot

Een boel informatie om te onthouden allemaal! Klasse.be snapt dit en heeft de kern samengevat in een set superhandige kaartjes die je binnen handbereik kunt houden: https://www.klasse.be/9493/3-hulpmiddelen-leraren-op-oudercontact/

Verder heeft Leerkracht organizer een superhandige tool om gesprekken voor te bereiden, tijdens het gesprek aantekeningen te maken en de follow up te monitoren: Het Gespreksblok.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie