Luister dan! Top-podcasts voor leerkrachten

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit onze mediawereld. Voor vrijwel elk is er wat wils. Van informatief tot fun en van nieuws tot geschiedenis. Ook op onderwijsgebied is er het een en ander te beluisteren. Wij testten ze voor jullie en selecteerden een top 5!


1) Leerkracht zijn is leuk, maar kan het allemaal wat makkelijker? ‘Coaching voor leerkrachten’

Een variatie aan fijne, niet te lange podcasts met echt praktische tips van leraren verzuim specialist Ank Kampman. Rode draad is het thema ‘Hoe maak je jezelf als leerkracht weerbaarder tegen stress, werkdruk en vind je de kracht & tools in jezelf om hier beter mee om te gaan’. Maar er komen ook interviewgesprekken voorbij met diverse onderwijsprofessionals.

2) Kijk op onderwijs door 2 echte Rotterdamse juffen: ‘Niet lullen maar lesgeven

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden wordt er in deze podcast allesbehalve ‘geluld’, maar juist verfrissend, vlot en toch zeer inhoudelijk gesproken over uiteenlopende onderwerpen. Niet voor niets hebben de dames in hun eerst 13 afleveringen al meteen het summum op onderwijsvlak aan gesprekspartners weten te strikken: Marcel Schmeier (EDI), Eva Naaijkens & Martin Bootsma. Dat beloofd nog veel moois!

3) ’10 minuten: Over samenwerken met ouders in het basisonderwijs’

Herkenbare voorbeelden uit hun eigen praktijk, aangevuld met kennis en ervaring uit de literatuur. Dat is de basis van deze kort maar krachtige ‘colleges’, waarin alle aspecten rondom samenwerking en communicatie tussen ouders en leerkrachten centraal staan. Super praktische én duidelijke uitleg; prettig om naar te luisteren.

4) Voor wie graag de diepte in wil: ‘Onderwijs leiden met hart en ziel

In deze podcast gaat Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs in pedagogisch perspectief en leidinggeven aan de school als vormingsinstuut. Doel: schoolleiders en leraren in PO, VO en MBO enkele kerninzichten mee te geven om met elkaar vormingsgericht onderwijs te realiseren.

5) Relativeren kun je leren: ‘Omdenken op het werk’

De alom bejubelde makers van het concept ‘Omdenken’ (óók een interessante podcast!) hebben sinds kort een speciale plek voor alles waar je tegenaan loopt in werksituaties. Niet specifiek voor het onderwijs, maar er is een boel uit te halen waar je als leerkracht ook je voordeel mee kunt doen.

 

Heb jij nog goeie podcast-tips die wij niet genoemd hebben? Deel ze vooral via info@leerkrachtorganizer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie