Haal meer uit je werktijd na school!

Verreweg de meeste werkdruk wordt nog altijd ervaren bij alle niet-lesgebonden taken. Hoe werk je die berg na schooltijd weg zónder gefrustreerd (en veel te laat) naar huis te gaan? Soms is er met kleine aanpassingen een boel te winnen. Ken jij bijvoorbeeld de ‘Pomodoro-techniek’? Een simpele maar zeer effectieve manier om beter te kunnen focussen en meer voldoening en productiviteit uit je werktijd te halen.

De Pomodoro-techniek werd eind jaren ‘80 ontwikkeld door universiteitsstudent Francesco Cirillo. Hij had moeite met het focussen op studeren en het voltooien van opdrachten. Daarop ontstond het idee om in vaste, korte tijdsblokken te werken. Als hulpmiddel gebruikte hij een kookwekker in de vorm van een tomaat (pomodoro in het Italiaans), en de ‘Pomodoro-techniek’ was geboren. Hoewel Cirillo een boek van 130 pagina’s over de methode schreef, is de grootste kracht ervan juist de eenvoud:

  1. Pak een to-do lijst* en een timer. Of gebruik een speciale app.
  2. Stel je timer in op 25 minuten en focus je op één enkele taak tot de timer afgaat.
  3. Wanneer je sessie stopt, neem je een pauze van vijf minuten.
  4. Na vier tijdsblokken neem je een langere pauze van 15-30 minuten.

 

De blokken van 25 minuten vormen de kern van de methode, maar er zijn ook nog enkele richtlijnen om het meeste uit elk van de tijdsblokken te halen:

  • Splits complexe taken op. Als een taak meer dan vier tijdsblokken nodig heeft om te voltooien, splits je deze op in kleinere, uitvoerbare stappen.
  • Kleine taken samenvoegen. Taken die juist minder dan één tijdsblok in beslag nemen, combineer je met andere eenvoudige taken. Bijvoorbeeld “Moeder van… terugbellen” en “Mail collega X beantwoorden” kunnen samen in één sessie.
  • Zodra de timer ingesteld is, begin je direct. Een tijdsblok is ondeelbaar en mag in principe niet onderbroken worden, zeker niet om inkomende e-mail, socials of appjes te checken. Eventuele ideeën, taken of verzoeken die opduiken, schrijf je op om later weer op te pakken.
  • In geval van een onvermijdbare (interne of externe) onderbreking, neem je je pauze van 5 minuten en begin je opnieuw. Mocht dit overigens vaker gebeuren, probeer dan bij te houden wanneer dit voorkomt en te bedenken hoe je ze in je volgende sessie kunt vermijden.
  • Voor sommige mensen is 25 minuten onafgebroken en geconcentreerd werken te lang. In zo’n geval is het slimmer om een tijdsblok te bedenken die wel werkt voor jou. Dat is veel fijner dan telkens te ervaren dat je pogingen mislukken. Begin dan bijvoorbeeld met 10 minuten werken en 5 minuten pauze. Gaandeweg kun je dit dan verder uitbreiden.

* Tip: ‘De Schooldagplanner’ is een handige tool om overzicht te houden op je niet-lesgebonden taken. Kijk hier voor meer info.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie